Østsjællands Biavlerforening

Du er her: Hjem > Opskrifter > Opskrifter > Honning til dessert

Honning til dessert

 


Fra det svenske biblad "Bitidningen" har vi lånt et par opskrifter:

Æblekage

75 g smør – 1 dl sukker – 1 spsk. honning – 2 æg – 2 dl hvedemel – 1 tsk. bagepulver – 3 - 5 æbler – 1 dl hakkede nødder – flydende hon-ning til at hælde ove æblekagen.

Skær æblerne i tynde skiver og læg dem i lidt vand med citronsaft, så de ikke bliver mørke. Behold blot skrællen, hvis den er fin.

Bland smør, sukker og honning og rør det hvidt og luftigt. Tilsæt æg, mel og bagepulver. Hæld dejen i en tærte-form og fordel æbleski-verne i dejen. Drys de hakkede nødder over og hæld til sidst den flydende honning over. Bages ved 175o i 30 min.

Server æblekagen med is eller vaniljesauce.

Kilde; Bi-nyt nr. 3 oktober-november 2010
Hjerteformede vafler med dryppende honning
 

Dessert til 4

  • 90 g hvedemel (ca. 1½ dl)
  • ½ tsk bagepulver
  • 2 spsk florsukker
  • korn fra 1 stang vanilje
  • 2 æggeblommer
  • ¼ liter Karolines Køkken cremefraiche 18%
  • 2 æggehvider
  • flydende honning eller ahornsirup

Bland mel, bagepulver, florsukker og vanillekorn sammen i en skål. Kom æggeblommer og cremefraiche i og rør grundigt til dejen er uden klumper. Pisk æggehviderne stive og vend dem forsigtigt i dejen. Bag vaflerne i et vaffeljern. Spis dem straks - varme og sprøde med honning.

Tip: Smager dejligt med frugtsalat og cremefraiche.

Kilde: www.arla.dk 

Appelsin-honning til yoghurt

Tilbehør til 8

  • ¾ dl friskpresset appelsinsaft
  • 1½ dl honning (ca. 175 g)
  • Hertil
  • 1½ liter yoghurt naturel

Pisk appelsinsaft og honning sammen til blandingen er flydende.

Anret yoghurten i portionsskåle og server den flydende honning til.

Tip: Den flydende honning kan opbevares tildækket i køleskabet i ca. 1 uge.

Kilde; http://arla.dk/opskrifter/appelsin-honning-til-yoghurt/


Lime-chilimarineret mango med yoghurtlimecreme og sprød honningkage

Dessert til 4 personer
  • 1-2 modne mango
  • chili
  • 2-3 lime
  • frisk koriander
  • 2 dl fed 10 pct. yoghurt
  • et par spsk. akaciehonning
  • 2 skiver honningkage (urtekrams honningkage er udmærket)

Skær kagen (urtekrams honningkage er udmærket)  i stænger og tør dem sprøde i ovnen ved 130 grader, det tager ca. 20 min. Skræl mangoen og skær den i små tern. Mariner dem i en marinade af reven limeskal, finthakket chili, limesaft, lidt skåret koriander og lidt honning eller sukker. Lad det trække, gerne et par timer.

Smag yoghurten til med reven limeskal, limesaft og honning. Den skal have rigtig meget limesaft, mere end man tror, før den forvandler sig fra bare at smage af yoghurt til at blive en lækker limecreme. Anret i glas.

Kilde; http://www.fri.dk/gastronomi/tre-hurtige-med-lime-og-koriander


Smørsauterede æbler

med græskarkerner, flamberet med whisky og en ordentlig spiseskefuld honning og krydret med karry. Beregn et æble pr. person. Skær æblerne i tynde både - behold skrællen på - og sauter dem i lidt smør sammen med en håndfuld græskarkerner. Når æblerne er begyndt at blive møre, hældes en stor sjat whisky på og den antændes - men endelig ikke under emhætten !! - og når flammerne er døet hen, tilsættes honning. Serveres lunt med creme fraiche eller flødeskum.

Kilde; Bi-Nyt, 21. årgang nr. 1. - marts 2010


Bradepandekage med fyld af mandler og honning

MØRDEJ: 270 g hvedemel (4 1/2 dl), 80 g sukker (1 dl), 1 1/2 tsk bagepulver, 125 g usaltet smør, 1 æg, 1 spsk vand

FYLD: 200 g sukker (2 1/2 dl), 125 g usaltet smør, 3/4 dl honning, 1/2 dl piskefløde, 130 g finthakket sukat, 250 g mandelflager

TIPS: Mandler er ikke billige, og desuden kan industrielt fremstillede mandelflager være kedelige. Derfor, hvis man har mere tålmodighed end penge, anbefales det at købe mandlerne hos sin nærmeste indvandrer, og så smutte og snitte dem selv.
Sæt ovnen på 200°. Bland mel, bagepulver og sukker. Smuldr smørret heri og saml dejen hurtigt med æg og lidt vand. Pak dejen i plastfilm og stil den i køleskabet i en halv time.
Beklæd bradepanden (den store fra ovnen, selvfølgelig) med bagepapir. Rul dejen ud, så den passer til bradepanden. Forbag bunden midt i ovnen i ca. 10 minutter.
Kom sukker, smør og honning i en tykbundet gryde, og smelt det over svag varme. Tag gryden fra varmen, og rør fløde, sukat og mandler i. Bred fyldet ud over bunden, og bag kagen gyldenbrun midt i ovnen. Det tager ca. 30 minutter.
Tag kagen ud af bradepanden, fjern bagepapiret og lad den køle helt af på en rist. Skær kagen ud i mindre stykker med en skarp kniv.

Man kan også nyde kagen lun med letpisket flødeskum til.

Kilde; Bi-Nyt, 19. årgang nr. 3 - september 2008


Ferskner med nøddefyld

12 halve ferskner, 6 tørrede abrikoser, 12 små makroner, 50 g hakket hasselnødder, 4 spsk rosiner, 2 spsk honning, ½ dl appelsinsaft.  Sovs: 2½ dl ferskensaft, ½ dl appelsinsaft, 1 spsk honning.  Flødeskum.

Hak abrikoserne fint og bland dem med hakkede makroner, nødder og rosiner. Bland honning og appelsinsaft i. Sæt de halve ferskner i et ovnfast fad og kom fyldet i fersknerne. Sæt dem i ovnen ved 200 i 10 min. Bland imens ingredienserne til sovsen og kog den godt igennem og hæld den over de varme ferskner. Server flødeskum til.

Kilde: ØBF Arrangement "vinterens honningkok" 28/11 2007


Honning pandekager

Dej: 500 g hvedemel, 6 æg, 2 knivspids salt, 1 L mælk, 80 g smeltet smør, 3 spsk olie. Tilbehør: 100 g hakkede nødder, 50 g hakkede mandler, 350 g honning.

Bland mel og salt. Tilsæt de sammenpiskede æg og mælken lidt af gangen. Stil dejen koldt i ca ½ time. Tilsæt smeltet smør og olie og bag pandekagerne. Panden behøver lidt olie til den første pandekage. Læg pandekagerne på en tallerken og hold dem varme. Tilbehør: Opvarm forsigtigt honning, nødder og mandler sammen med 2 tsk vand i en pande til det er smeltet. Fold pandekagerne til kvarte cirkler. Anret dem på et fad med honningsauce hældt hen over. Server evt. is til.

Kilde: ØBF Arrangement "vinterens honningkok" 28/11 2007


Biavlerens bedste honningkage

4 æg, 250 g farin, 125 g sukker, 450 g honning, 600 g hvedemel, 1 kop kaffe, 1 kop vand, 2 tsk natron, 1 tsk nelliker, 2 tsk kanel. Smørcreme: 300 g smør, 225 g flormelis, 3 pasteuriserede æggeblommer, 1 tsk vaniliesukker.

Æggene røres skummende med sukker, honning og farin. Mel og krydderier blandes og tilsættes skiftevis med vand og kaffe. Hældes i bradepande med bagepapir. Bages 40-45 min ved 180 grader. Kagen køles af og flækkes og lægges sammen med smørcremen.  Smørcremen: smørret piskes godt med flormelis, æggeblommer og vaniliesukker tilsættes og røres godt.

Kilde:  ØBF Arrangement "vinterens honningkok" 28/11 2007


Marcipan

250 g mandler, 150 g honning, ½ dl mjød.

Mandlerne smuttes, herefter ristes de ved meget svag varme på en tør pande i en ½ time. Sørg for hele tiden at rode rundt i mandlerne så de ikke bliver for mørke. Når mandlerne er færdigristede stilles de til afkøling på panden, så de kan stå og dampe lidt af. Hæld mandlerne op i en foodprocessor og hak dem godt igennem. Kog honning og mjød op og kom det langsomt i foodprocessoren mens den kører. Når massen samler sig til en klump, tages den op og afkøles. Så er den klar til brug.

Kilde:  ØBF Arrangement "vinterens honningkok" 28/11 2007


Honningkage med æbler

150 g margarine, 85 g honning, 65 g sukker, 1 tsk kanel, 1 tsk ingefær, 1 tsk kardemomme, 1 dl mælk, 225 g hvedemel, 2 tsk bagepulver, 5 æbler.  Pynt: 25 g sukker

Margarine og sukker røres godt med honning og krydderier. Rør æggene i et af gangen. Rør godt imellem hvert æg. Rør mælken i. Tilsæt melet blandet med bagepulveret. Befri æblerne for kærner og skær dem i små stykker og bland dem i dejen. Dejen hældes i smurt bradepande ca 25x35 cm. Drys med sukker. Bages 20-25 min ved 190 midt i ovnen.

Kilde:  ØBF Arrangement "vinterens honningkok" 28/11 2007


Honningkager
80 stk

500 g honning, 500 g brun farin, 1 tsk natron, 1 tsk kanel, 1 tsk stødt nelliker, reven skal af 1 usprøjtet citron, 120 g hakkede mandler, sukat, 3 æg, 800-900 g hvedemel. Pynt: Flormelis til glasur.

Dejen røres sammen  med akkurat så meget mel, at den ikke klister. Rulles i små klumper på størrelse med en meget stor valnød (kan også formes med en ske). Bages ved 200 g i ca. 15 min. Køles af og overtrækkes med glasur.

Kilde: ØBF Arrangement "vinterens honningkok" 28/11 2007


Nøddemazerin

160 g bagemarzipan
160 g sukker
160 g smør
3       hele æg
40 g  mel
 
Nøddemasse:
160 g bl. nødder
70 g  honning
40 g  sirup
40 g  smør
1/2 dl piskefløde.
 
Bund:

Marcipan og sukker piskes til en ens artet masse, tilsæt smør.
kom 1 æg i ad gangen. tilsæt nu mel.
Fordel dejen i en 25 cm.  smurt springform.
bages 25 min. ved 160 grader. imens.
 
Nøddemasse:
Hak nødderne groft. Kom herefter alle ingredienserne i en gryde og varm det igennem.
Efter 25 min. tage kagen ud. Nøddemassen fordeles over kagen og bages yderligere 8 min.


En meget anderledes tiramisu

Nu havde jeg jo skrevet i oplægget til vores grillaften, at jeg ville lave tiramisu. Og måske havde jeg også regnet med at kunne købe ind andre steder end i Rønnede. Men sådan gik det ikke. Jeg måtte nøjes med, hvad Super Best og Rema 1000 havde på hylderne, og det var ikke meget. I en rigtig italiensk tiramisu indgår nogle særlige småkager, Lady Fingers, og dem havde de ikke. Så skal der også bruges en særlig italiensk cremet friskost, mascarpone. Den havde de heller ikke. Og endelig skal der bruges en mandellikør, Marsala. Den havde de slet ikke.

Nu skal man jo ikke lade sig binde af opskrifter, så jeg købte Philadelfia flødeost, 10 æg og masser af piskefløde – det måtte gøre det ud for mascarponen, tænkte jeg. Og småkagerne – de er dybest set bagt af sukkerbrødsdej, og det er lagkagebunde jo også. Og nu siger de godt nok Marsala, de italienere, men hvad er der galt med Baily, Drambuie og Lemonciella? Rester fra de seneste års familiefester. Måske ikke noget med mandler, men whisky og citron – det smager da også godt!

Fredag eftermiddag kom en veninde forbi, og hun havde lige været på udsalg et eller andet sted og havde købt en pakke Lady Fingers, så den tuskede jeg mig til for et glas honning. Og så var jeg sådan set i hus med mit projekt.

Så gjorde jeg sådan: (Opskriften er til ca. 50 mennesker)

10 æggehvider

10 æggeblommer

Tre lagkagebunde

En pakke Lady Fingers (der var 48 i venindens pakke)

600 g Philadelfia flødeost

1 ½ l piskefløde

1 l stærk – altså rigtig, rigtig stærk kaffe

Diverse rester af spiritus, likør og den slags (gemmer sig i bunden af skabe rundt om i de fleste danske hjem - men ikke noget med Gammel Dansk!)

500 g mørk chokolade

Honning

Fordel lagkagebundene i bunden af to bradepander (eller hvad man nu har) Skær dem til, så de dækker bundene helt. Hvis man har tilstrækkeligt mange Lady Fingers, bruger man selvfølgelig dem. Hæld den stærke kaffe ud over – og tilsæt mere, efterhånden som bundene suger væsken til sig. Hæld med løs hånd likør (eller hvad man nu har) ud over – ca. ½  deciliter pr. bradepande.

Pisk flødeosten blød med nogle spiseskefulde honning og en ekstra halv deciliter spriritus. Pisk blommer og hvider stive hver for sig. Pisk ca. ½ piskefløde. Vend blommerne i den blødgjorte flødeost. Smag til med honning, hvis den ikke er sød nok. Og den skal være sød nok, for bundene har jo trukket på den STÆRKE kaffe. Vend hviderne i og endelig flødeskummet. Hæld et godt lag ud over bundene. Læg nu et lag Lady Fingers ned i cremen, og hæld resten af cremen over. Film formene og sæt dem i køleskab til næste dag. Så piskes resten af fløden og lægger den i et tyndt lag over kagerne. Hak chokoladen fint – og ikke noget med at spare, der skal rigeligt på – og spred den over kagerne.

OK, jeg indrømmer, at det måske ikke er lige efter bogen, men ingen klagede!



« forrige  |   top  |   næste »

Powered by CMSimple | Login