Østsjællands Biavlerforening

Du er her: Hjem > Undervisning børn > Åshøj Natur og Miljøskole

Åshøj Natur og Miljøskole

Bigården i Åshøj Natur og Miljøskole 2013:

 

Nyt fra Åshøj Natur og Miljøskole maj 2013:
af Torben Petersen

Vi udvintrede alle 4 familier, de har klaret vinteren ok, jeg tilså staderne lige før den lange frostperiode der startede i feb. Der flyttede jeg fodertavler frem til yngellejet, således bierne kunne komme til dem uden for megen brug af energi. Da frosten forsvandt kørte jeg ned og rensede ud i staderne, skiftede bund på de to opstablingsstader, alt så godt ud. Det stade der havde kalkyngel sidste år havde også lidt igen, ikke så meget.

Fredag d. 10. maj kørte Jan fra naturskolen og jeg til Heino og købte slynge og skrællebakke. Vi var så heldige at få de kr. 8.600,00 jeg har søgt Agenda 21, der var højt humør, nu er materiellet i orden. d. 12. maj var jeg nede og sætte magasiner på, der var der lidt mere kalkyngel i stadet. Jan sms éde et par dage senere om, at der lå en masse kalkyngel på flyvebrættet. Jeg kørte til Åshøj d. 15. maj og sandelig om ikke der var en ret voldsom kalkyngel i stadet igen.
Jeg kontaktede Flakkebjerg og tog derefter 1 tavle med hjem til fryseren. Fredag d. 17. maj kørte jeg til Åshøj og tog en frisk tavle med kalkyngel på, samt den frosne ned i en pose og så til Flakkebjerg, hvor de blev modtaget med stor glæde.( de havde ikke mere materiale med kalkyngel i) derfor var det jo en lækkerbisken for dem, men hun beklagede jo på vores og biernes vegne. Vi afventer nu resultatet fra Flakkebjerg, om hvad der er for en svamp der forårsager kalkynglen.

Sæsonen med skolerne starter her d. 27. maj. Der var 14 klasser der havde tilmeldt sig, men vi kan ikke modtage mere end 9 klasser, ellers får bierne ikke ret meget fred og vi andre frivillige, kan ikke lave andet end tage til Åshøj. Det må være sådan, det er jo ikke noget job men frivilligt arbejde, der er jo omkostninger nok ved at passe bierne.

Jeg vender tilbage med nyt efter juni med, hvordan det er gået med skolerne.
 
Torben Petersen

 


I 2009 var jeg primus motor til at opstarte en bigård i Åshøj sammen med Jan Hansen fra Køge Natur og Miljøskole. Vi optalte alt materiale der vat på pladsen. De to bistader (trugstader) der kunne renoveres, tog jeg med hjem og gik i gang med reparationen. De to der var for dårlige blev brændt af

 

Bistaderne blev renoveret til nogle brugelige stader, de blev afgiftet og brændt i kammeret således der ikke kan være nogen som helst rester af utøj tilbage, de blev klar til brug.






 

Bigården blev etableret i 2010 med de 2 nyrenoverede bistader. Staderne blev beboet med, den ene sværm var fra Det Grønne Hus i Køge, den anden havde jeg lavet af mine egne bier fra Tessebølle. Over sommeren i 2011 blev endnu en familie lavet fra bierne Åshøj, vi prøvede at lave et par dronninger for at lave endnu en ny familie, der blev hun 1 dronning ud af det, men hun var ikke befrugtet godt nok, så det gik i vasken denne gang.

 

Vi havde 6 skoleklasser ude og se og høre om bierne og deres liv. Heraf var der 2 klasser fra Ellebækskolen. Det er en skole for svage børn med forskellige handicaps hvor Autisme er et af problemerne.

Vi havde 2. 7. klasser fra Kirstinedalskolen der havde biavl som fag i Natur og Teknik. Jeg tilrettede foredraget efter deres skolebog, således de fik noget relevant med hjem. I november støbte vi vokslys sammen med Ellebækskolen, alle fik et lys med hjem som de havde været med til at støbe.

 







Elever og Lærer fra Ellebækskolen lytter til foredrag om bierne.


Vi indvintrede 3 familier. Den ene familie i KNM de to er Carnica og den tredje er en Ligustria. Den ligustria familie laver slet ikke noget, dronningen der har jeg slået ihjel og prøver at sætte den sammen med en lille familie på 3 tavler. Den dronning slog de også ihjel så nu ved vi ikke hvordan det går med den familie.




2012.

 

Alle familier udvintrede. De to familier kom godt i gang, den anden familie havde hele stadet med kalkyngel. Jeg kontaktede Thomas Thomasson, han havde lige været på kursus i bisygdomme, og ville gerne se hvordan det så ud. Vi satte helt nye tavler i stadet og lod dronningen bygge sig ud af sygdommen. Jeg skiftede tavler endnu en gang og problemet var ovre.

 

Familien udviklede sig meget langsomt (det er ligustria bier, de er dovne), derfor anvendte vi familien til observation for skolebørnene.

 

Vi har i 2012 haft 8 skoleklasser på besøg, slynget honning et par gange, hvor børnene var med. Vi har rullet vokslys og bagt pandekager sammen med børnene. Vyke og Thomas Thomasson samt Finne Helbo har deltaget, i det omfang de kunne afse tid til det. 

              

 

Thomas har her samlet børnene ved bierne.  Finn skræller voks med børnene.








Vi har afholdt er foredrag for Skolelærerne i Køge Kommune der er med i Aktivitetsgruppen, der tilrettelægger aktiviteterne for skolebørnene i Køge Kommune.

Skolelærerne ville gerne høre om, hvad det er vi tilbyder eleverne når de kommer her i KNM. Der var yderligere 2 personer med var NTS = Natur, Teknik og Samfund. Det er en Naturvidenskabelig organisation, der er lavet for erhvervslivet og skolerne, for at tilrettelægge undervisningen efter erhvervslivet, således det bliver nemmere for de unge mennesker at komme ud i samfundet, og nemmere for dem at vælge uddannelse. Det er som jeg har forstået hvad NTS står for.


 

Her et billede af lærer fra Køge Kommune samt de to herrer fra NTS i Sorø

 

Det var ret hyggeligt at kunne fortælle om bierne i det forum, der er jo mange ting som den almene befolkning ikke ved om bier, de fik alle noget viden med hjem.

I efteråret skiftede vi dronning i familien med Ligustria bier, den har de taget til sig, så nu er det spændende i 2013 og se hvordan det går. Vi har indvintret 4 familier i år. Den nye familie er ikke så stor, håber på den overlever vinteren.

Jeg har lige her i oktober søgt Agenda 21 i Køge kommune, om penge til en ny honningslynge og en skrællebakke. Får vi pengene, kan vi i 2013 slynge 2-4 tavler honning når vi har skolebørnene, de får et glas nyslynget honning med hjem. Børnene får herved en håndfast oplevelse, fra Blomst til Bi til Mennesket. Uden brug af tilsætningsstoffer af nogen art, helt naturligt når det er bedst.


« forrige  |   top  |   næste »

Powered by CMSimple | Login